27 Mart 2013 Çarşamba

Zorba- Nikos Kazancakis

Bana öyle geldi ki Girit’in bu kesimi güzel bir nesir parçasına benzemekteydi: İyi işlenmiş, az konuşan, aşırı zenginlikten kurtulmuş; sağlam ve tutumlu. Lezzetini en basit araçlar sunmaktaydı. Oynamıyor, hiçbir gösterişe kapılmıyor, nutuk çekmiyor; ne söylemek istiyorsa erkekçe bir ağırbaşlılıkla söylüyordu. Ama Girit’in bu kesiminin haşin çizgileri arasında umulmadık bir duyarlılık ve şefkat da duyulmaktaydı.; rüzgârsız köşelerde limon ve portakal ağaçları kokularını saçıyor, ötede ise, geçit vermez denizden tükenmez bir şiir taşıyordu.

Böyle anlarda kadının bütün kapıları açıktır, nöbetçiler uyumuştur ve iyi bir söz, altının ve aşkın büyük gücüne sahiptir.

‘Bana yediğin yemeği ne yaptığını söyle, sana kim olduğunu söyleyim,’ dedi. ‘Bazıları, yediklerini içyağı ile gübreye, bazıları iş ve keyfe ve duyduğuma göre bazıları da Tanrı’ya dönüştürürmüş. Şu halde, insanlar üç türlüdür: Ben patron, bunların en kötülerinden değilim ama, en iyilerinden de değilim; ortadayım. Yediğim yemeği iş ve keyfe dönüştürürüm. Yine iyi!’

Konfüçyüs der ki: ‘Pek çokları mutluluğu, insandan daha yüksekte ararlar, bazıları da daha da alçakta; ama mutluluk insanın boyu hizasındadır.’ Doğru. Yani, ne kadar insan boyu varsa, o kadar da mutluluk vardır. Benim şimdiki mutluluğum budur, ey sevgili öğrencim ve öğretmenim; şimdi boyumun ne olduğunu ölçmek için onu yeniden yeniden ölçüyürom. Çünkü, iyi bilirsin ki, insanın boyu hap aynı kalmaz.

İyi bir öğretmen şundan daha belirli bir armağan istemez: Kendinden üstün öğrencisi olmak.

2 yorum:

  1. Kitap listemi oluşturuyorum da sizin blogunuzdan anladığım üzere edebiyat hakkında bilginiz epey fazla tavsiye edeceğiniz 10/15/20 kadar kitap desem çok mu şey istemiş olurum acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğuz Atay-Tutunamayanlar
      Jean Paul Sartre-Bulantı
      Sebahattin Ali- Kürk Paltolu Madonna
      Dostoyevski- Karamazov Kardeşler
      Dostoyevski- Suç ve Ceza
      Umberto Eco- Faucault Sarkacı
      Umberto Eco- Gülün Adı
      Oscar Wilde- Dorian Gray'in Portresi
      Salman Rushdie-Floransa Büyücüsü
      Gabriel Garcia Marquez-Yüzyıllık Yalnızlık
      İhsan Oktay Anar-Puslu Kıtalar Atlası
      Hermann Hesse-Bozkırkurdu
      Marcel Proust- Kayıp Zamanın İzinde
      Orhan Pamuk- Kara Kitap
      Ahmet Hamdi Tanpınar- Huzur
      Borges - Tüm Eserleri



      Sil

Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez

Ertesi sabah, Kızılderili Cataure'nin evden gitmiş olduğunu gördüler. İçinden bir ses, dünyanın öbür ucuna da gitse bu ölümcül hastalığı...